Nacionalni parkovi i parkovi prirode Hrvatske 19 zelenih bisera


Želite li uživati u netaknutoj prirodi, raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, u miru, opuštanju ili aktivnom odmoru? Vaša želja može se ostvariti posjetite li neke od hrvatskih Nacionalnih parkova i Parkova prirode za koje mnogi kažu da su „raj na zemlji“. 

Odlučite li posjetiti samo jedan od sveukupno devetnaest zelenih bisera Lijepe naše, uvjerit ćete se u istinitost tih riječi.

Možete birati između osam Nacionalnih parkova i jedanaest Parkova prirode od kojih svaki priča svoju priču i donosi jedinstveno i nezaboravno iskustvo.
Premda je riječima teško opisati ljepotu svakog parka, u nastavku Vam donosimo zašto vrijedi posjetiti ova prekrasna mjesta. 
 

Sadržaj: 
1. NP Plitvička Jezera 
2. NP Krka 
3. NP Kornati 
4. NP Brijuni 
5. NP Mljet 
6. NP Paklenica 
7. NP Risnjak 
8. NP Sjeverni Velebit 
9. PP Biokovo 
10. PP Kopački Rit 
11. PP Lonjsko Polje 
12. PP Medvednica 
13. PP Papuk 
14. PP Telaščica 
15. PP Velebit 
16. PP Vransko Jezero 
17. PP Učka 
18. PP Žumberak-Samoborsko Gorje 
19. PP Lastovsko Otočje 


  • 1. NP Plitvička Jezera


    Najstariji i najveći Nacionalni park u Republici Hrvatskoj su Plitvička jezera. Smještena su u Gorskoj Hrvatskoj, između Male Kapele i Ličke Plješivice.

    Svi ljubitelji prirode od davnih vremena posjećuju ovaj park koji odiše iznimnom ljepotom i bogatstvima, stoga je već 1949. godine proglašen prvim Nacionalnim parkom Hrvatske.

    Zbog procesa formiranja sedrenih barijera i stvaranja jezera, koji ovom Nacionalnom parku daje posebnu vrijednost, Plitvička jezera su 1979. godine dobila međunarodno priznanje, donosno upisana su na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

    Većinski dio parka prekriven je šumama, a jedan manji dio travnjacima. Kao što se iz samog naziva parka da zaključiti, jezera su najzanimljiviji dio parka, a zauzimaju manje od 1% površine.

    Sustav jezera obuhvaća 16 većih jezera i nekoliko manjih. Podijeljena su na Donja i Gornja jezera. Svojom iskonskom i netaknutom ljepotom naprosto oduševljavaju brojne posjetitelje iz Hrvatske i svih krajeva svijeta. Naime, svake godine ovaj naš najpoznatiji nacionalni park posjeti preko 1,5 milijun turista! 

    Plitvička jezera broje 22 zaštićene vrste od kojih se naročito ističe najljepša europska orhideja – gospina papučica. Budući da je iznimno rijetka i ugrožena sorta na šumskim prostorima, nalazi se na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta.

    Također, park je prepun i drugih biljnih vrsta, njih čak 1267 koje su svrstane u 112 zajednica.

    Kada se spomene Nacionalni park Plitvička jezera, vjerojatno vam je prva asocijacija medvjed koji je ujedno i zaštitni znak parka. Da, upravo je medvjed predstavnik ovog Nacionalnog parka, no tu je mnogo više životinjskih vrsta od samog medvjeda. 

    Preko 50 sorti sisavaca uočeno je na području Plitvičkih jezera kao što su jež, kuna, divlja svinja, puhovi rovke i mnogi drugi.
    Utvrđeno je i 20 vrsta šišmiša te veliki broj ptica.

    Iznimno rijetka vrsta je pronađena na području Nacionalnog parka, a to je crni daždevnjak kojeg se rijetko može naći na nadmorskim visinama ispod 1000  metara.

    Osam programa obilaska nudi Nacionalni park Plitvička jezera svojim posjetiteljima. Uz to u ponudi ima i četiri planinarske staze. 
    Uz brojne atrakcije i ljepote koje ovaj nacionalni park nudi bez sumnje vrijedi ga posjetiti u svako doba godine.
     
  • 2. NP Krka


    Nacionalni park Krka, drugi je naš najposjećeniji Nacionalni park, a nastavite li čitati dalje, shvatit ćete i zašto.

    Izvor rijeke nalazi se u podnožju Dinare. 

    Baš kao što je to slučaj sa svim nacionalnim parkovima, tako je i Krka bogata mnogim biljnim i životinjskim vrstama.
    Najveće bogatstvo estuarija Krke su brojne školjke te morske i slatkovodne ribe.

    Kad je riječ o Krki, ističe se ogroman broj od 860 biljnih sorti, a među njima su i neki endemi poput ilirske perunike i piramidalnog zvončića.

    Ono što Krku čini iznimno atraktivnom i zanimljivom je životinjski svijet.
    Ako uzmemo u obzir da je od 20 vrsta ribe, čak polovica endema, taj podatak postavlja Krku u najviše kategorije prirodnih spomenika, a ujedno i najbogatije rijeke Europe.

    Krka se nalazi na vrhu i kada je riječ o ornitološkim područjima budući da ima 221 vrstu ptica, dva endemična guštera i čak 18 vrsta šišmiša koji su uglavnom ugroženi i kojima prijeti odumiranje diljem Europe.

    Slapovi nisu nešto pretjerani visoki, mogli bi se istaknuti Roški slap i Manojlovac od 32 metra. 

    Roški slap ujedno je i „najživlji“ dio Nacionalnog parka
    . Uz njega se nalaze brojni ugostiteljski objekti. Da biste osjetili čari ovog podneblja, ono što nikako ne smijete propustiti je isprobavanje vina iz bukare i kušanje miljevačkog pršuta.

    Daljnji tok rijeke vodi ka Skradinskom buku za kojeg kažu da je najljepši slap Nacionalnog parka.

    No, prije posjeta Skradinskom buku, definitivno se morate zaustaviti na malenom, divnom otočiću Visovcu koji se nalazi usred istoimenog jezera. O otočiću brigu vode franjevci što se da primijetiti iz dijelova iz unutrašnjosti samostanskog muzeja. Za franjevce se također može reći i da su dobri uzgajivači biljaka. Na Visovcu se nalazi čak 195 različitih biljnih sorti, a od toga 80 kultiviranih.

    Nakon posjeta Visovcu, krenite prema obali i tamo vas čeka najvažnije mjesto Nacionalnog parka – Skradinski buk. Zbog iznimne ljepote s pravom se kaže kako je to najznačajniji dio sastavljen od 17 sedrenih stuba. Možete vidjeti razne zanimljivosti na Skradinskom buku poput starih mlinica, etnografske zbirke, koševa i stupa koje su se u prošlosti upotrebljavale za pranje prekrivača, prostirača i odjeće.

    Iako nije dio Nacionalnog Parka, vrijedi spomenuti i posjetiti maleni gradić Skradin u blizini Krke. Primjer je pravog dalmatinskog gradića s konobama, vrhunskim domaćim specijalitetima i izvrsnom marinom zbog koje brojni nautičari obožavaju Skradin. Zanimljivost je i da je Bill Gates, jedan od najbogatijih ljudi svijeta i vlasnik Microsofta, sa svojom obitelji već nekoliko puta posjetio Skradin!

  • 3. NP Kornati


    Zbog interesantne geomorfologije, razvedene obale, bogatog morskog ekosustava te neizmjernih ljepota krajolika, 1980. godine Kornati su proglašeni Nacionalnim parkom.

    Osamdeset i devet otoka i otočića čine ovaj Nacionalni park, a tek ¼ ukupne površine je kopno. Ono što je posebno fascinantno je slika ovog Nacionalnog parka iz zraka. 

    Također, Kornati pričaju priču o iznimno teškom suživotu čovjeka i kamenjara, te veliko poštovanje izaziva činjenica da je graditeljstvo na ovom otoku nastalo isključivo rukom čovjeka.
    Suhozidi su se uglavnom gradili zbog ovaca, a i dan danas ovdje ovce slobodno pasu tako da nije rijetkost vidjeti zaposlenike Nacionalnog parka kako domaćim ljudima pomažu prevesti ovce s jednog otoka na drugi.

    Budući da je more ovdje kristalno čisto i prozirno, moguće je vidjeti razne i specifične vrste prelijepih koralja. 

    Iako se možda na prvi pogled ne čini tako, brojne životinje svoje su stanište pronašle upravo na Kornatima. Mnoštvo ptica boravi na ovom području, a unutar Nacionalnog parka su dvije veće kolonije galeba klaukavca te kolonija morskog vranca.

    Osim dviju poznatih vrsta gušterica – krške gušterice i primorske gušterice, ovdje boravi i jedna specifična noćna životinja -  kućni macaklin.

    Nemojte propustiti priliku da se okupate u kristalno čistom i toplom kornatskom moru i uživate u mogućnosti promatranja raskošnog biljnog i životinjskog svijeta. 

    Trebate znati da, unatoč tomu što se kopneni dio čini „opustošen“, zapravo je pun života samo ga trebate pomno istražiti, što zapravo daje posebnu čar ovom Nacionalnom parku.

    Na Kornatima nećete ostati gladni. Dapače, na području je oko 20 konoba i restorana koji nude vrhunske morske specijalitete i kornatsku janjetinu.
     
  • 4. NP Brijuni


    Na sjeverozapadnom izlazu iz pulske luke, smjestilo se Brijunsko otočje – jedno od istarskih najljepših bogatstava. Čine ga Veli i Mali Brijun i 12 malih otočića

    Već u dalekoj prošlosti, odnosno u rimsko doba, otočje je bilo vrlo cijenjeno kao vrhunski prostor na kojem se grade ogromna imanja i raskošne vile.
    Najluksuzniji je kompleks ladanjskog dvorca u zaljevu Verige.

    Do Prvog svjetskog rata, ovo područje postaje jedno od najatraktivnijih ljetovališta najviše kategorije zahvaljujući austrijskom industrijalcu Paulu Kupelwieseru.

    Također, od 1947. Brijunsko otočje postaje i ljetna rezidencija Josipa Broza Tita pa su u tom periodu izgrađeni brojni raskošni objekti te obnovljeni razni parkovi i šume.

    Status nacionalnog parka Brijunsko otočje dobilo je 1983. godine.


    Brijuni
    su danas popularna destinacija diljem svijeta, te mnogobrojni strani i domaći turisti dolaze posjetiti ovaj prekrasni Nacionalni park. 
    Za Brijune se često kaže kako je to oaza savršeno usklađenog biljnog i životinjskog svijeta. Ugodna mediteranska klima daje ovom mjestu umirujuću i ljekovitu atmosferu s upisanih oko 700 vrsta biljaka te 250 sorti ptica

    Brojne su atrakcije i ljepote koje nudi ovaj Nacionalni park počevši od vožnje turističkim vlakom uz bizantski kastrum, raskošnu vilu u zaljevu Verige, kroz safari-park i mnoge druge znamenitosti i ljepote. U crkvici sv. Germana iz 15. stoljeća možete pogledati kopiju glagoljičkih spomenika i izložbu fresaka Istre. Nedaleko se nalazi i arheološki muzej i izložba „Tito na Brijunima“.

    Zbog bogatog programa i nestvarnih ljepota vrijedi posjetiti ovo naše prekrasno otočje.
     
  • 5. NP Mljet


    Naše prvo morsko zaštićeno područje je Nacionalni park Mljet. Zbog prekrasnih mirisa i boja bogatih i netaknutih prirodnih ljepota, već je 58 godina redovito posjećena lokacija.

    Nacionalni park Mljet obuhvaća otprilike trećinu otoka.  Lokacije koje su bitan oceanografski i geomorfološki fenomen na ovom području su Malo i Veliko jezero.

    Mljet je prepun brojnih ugroženih i endemskih vrsta, te je općenito cijeli Nacionalni park bogat životom.

    Za ljubitelje kulturne i povijesne baštine, ovaj  Nacionalni park je pravi izbor. Stara naselja otoka bogata su nasljeđem predaka i arheološkim nalazištima.
    Otočić sv. Marije u Velikom jezeru jedno je od najljepših mjesta ovog prostora.  Na njemu se nalazi benediktinski samostan koji je ujedno i znamenitost s najvećim brojem posjetitelja.

    Nećete pogriješiti ako Nacionalni park Mljet posjetite u bilo koje doba godine. Ukoliko volite prirodu, mediteranski zrak i kulturu ovaj Nacionalni park će vas uvijek oduševiti.

    Posjetiti ga možete brodskim linijama s Pelješca i Dubrovnika, a u ponudi su i brojni izletnički brodovi koji idu iz Splita, sa Hvara i Korčule, a njihova pristaništa su u lukama Pomena i Polače. 

    Pješačke staze povezuju naselja Pomena i Pokače s jezerima. Oni kojima gušt predstavlja otkrivanje morskih špilja i plaža, mogu se odlučiti za vožnju kanuom, dok oni koji su rekreativci i preferiraju sportski način života mogu izabrati planinarenje ili vožnju biciklom.

    Ukoliko odlučite Mljet posjetiti u ljetnom periodu možete uživati u sunčanju i kupanju na prekrasnim plažama. Za vrijeme lijepa vremena, možete prošetati stazama oko Jezera te otići na vrh Montokuc i Veliki Sladin Gradac odakle možete uživati u predivnom pogledu na kompletan Nacionalni park, na morsku pučinu, Pelješac i Korčulu.
  • 6. NP Paklenica


    Na malenom prostoru od tek 95 četvornih kilometara, nalazi se Nacionalni park Paklenica. Premda je površinski malen, park obiluje ogromnim prirodnim bogatstvima poput biljnog i životinjskog svijeta, netaknute prirode i brojnih geomorfoloških fenomena.

    Bogata je i kamenicama, škrapama, jamama, špiljama te ostalim krškim pojavama zbog njezine građe koja je temeljena na dolomitu i vapnencu.

    Špilja Manita i jama Vodarica su najbogatije špiljskim ukrasima, a špilja je uređena kako bi je turisti mogli posjetiti.

    Prema paklini, odnosno smoli crnog bora, Paklenica je dobila ime. Naime, oko dvije trećine površine otoka je prekriveno šumama, bukovim i autohtonim šumama crnog bora.

    Što se tiče vegetacije, valja istaknuti vegetaciju stijena. Tu prevladavaju brojne i različite sorte zvončića, dok se na kamenjaru ističu vrijesak i kadulja.
    Pakleničke livade prekrivene su prekasnim vrstama ljiljana i orhideja.

    Ističu se iznimno lijepe vrste leptira poput prugastog jedarca, lastinog repa i uskršnjeg leptira. To su vrste koje su na mnogim područjima Europe nestale.

    Paklenicu možete upoznati na različite načine, od pješačenja po stazama i putovima koji iz kanjona Velike Paklenice vode prema šumarskoj kući Lugarnici i planinarskom domu, do planinarenja ka najvišim vrhovima – Vaganski vrh i vrh Svetog brda.

    Paklenica je u rangu s najpopularnijim penjačkim središtima Europe zbog preko 50 godina tradicije sportskog penjanja i alpinizma, te zbog ponude oko 400 penjačkih smjerova od kojih se svaki razlikuje po dužini i težini.

    Sezona penjanja počinje u rano proljeće, a završava u kasnoj jeseni. 
    Ipak, posjećenost je najveća za vrijeme održavanja međunarodnog penjačkog susreta i natjecanja „Big Wall Speed Climbing“ koji se održava 1. svibnja.

    Dakle, Paklenica je „pun pogodak“ za sve rekreativce, ljubitelje alpinizma i sportskog življenja, ali i za sve one koji žele provesti ugodan dan u mirnom i nadasve prekrasnom prirodnom okruženju.
     
  • 7. NP Risnjak


    Nacionalni park Risnjak smješten je na području Gorskog kotara. To je područje s najviše šuma u Hrvatskoj. 

    Prema jednom tumačenju park je dobio ime po najvećem predatoru koji tamo boravi, a to je ris. Prema drugoj tvrdnji, kažu da ime dolazi od riječi „risje“ koja je naziv za travu s tog područja.

    U prošlosti, ovo područje je bilo posjećeno od strane brojnih znanstvenika i botaničara.  Tamo se nalazi i planinarska kuća koja je izgrađena nakon prvog organiziranog posjeta planinara na Risnjak 1932. godine.

    Unatoč iznimno maloj površini, Nacionalni park Risnjak stanište je brojnih biljnih vrsta gdje  se miješaju primorska i kontinentalna vegetacija.
    Upravo ta raznovrsnost doprinijela je stvaranju zasebnih cvjetnih lokaliteta.
    Budući da je većinski dio parka prekriven šumama, različite vrste stabala prevladavaju tim područjem.

    Vrh Risnjaka je poprilično stjenovit i razne ugrožene biljne sorte prevladavaju tu poput orhideja crne vanilije  i alpske žute ljubičice.

    Osim biljnog, Risnjak ima bogat i životinjski svijet. Park je dom mnogobrojnim velikim sisavcima kao što su jelen, divlja svinja, vuk, smeđi medvjed, lasica i drugi.  Također, veliki broj ptica, gmazova, vodozemaca i insekata stanuje na ovom području.

    Kao što  je već spomenuto, ris je najpoznatija životinja ovog nacionalnog parka.
    Nakon što je istrijebljen u 19.stoljeću, ris je ponovno vraćen na područje Risnjaka.

    Risnjak je poprilično posjećen Nacionalni park Hrvatske, a tomu pridonosi blizina turističkih destinacija na obali poput Crikvenice, Opatije, Krka i mnogih drugih.
  • 8. NP Sjeverni Velebit


    Najmlađi Nacionalni park u Hrvatskoj je Sjeverni Velebit, koji je tek jedan u nizu velebitskih ljepota.

    Sjeverni Velebit obilje je raznolikosti u kojoj prevladavaju travnate krške doline, jame,  lokve, stijene s pukotinama, šume i pašnjaci. Na tim područjima stvoreni su domovi raznim biljnim i životinjskim vrstama te svakojakim vrstama gljiva.

    Ljudi su stvaranjem lokava, suhozida i pašnjaka omogućili život svim tim nastanjenim vrstama kojih ovdje ne bi bilo bez ljudskog sudjelovanja.
    Iako se čini nemogućim i nevjerojatnim, cijela planina stvarana je u moru. 

    Najveći dio Nacionalnog parka prekriven je šumama. Travnjaci su uglavnom nastali utjecajem čovjeka zbog potrebe ispaše stoke.

    Za vrijeme boravka na planini moguće je vidjeti tragove prisustva vuka, medvjeda i risa.

    Prava specifičnost ovog Nacionalnog parka skrivena je pod nogama posjetitelja. Riječ je o specijalnom svijetu krških podzemnih oblika, od kojih se najviše ističu jame.
    U jamama živi nimalo običan svijet koji je naviknut na visoku vlagu i konstantnu tamu. 

    Endem nacionalnog parka je velebitska pijavica, jedna od najpoznatijih podzemnih vrsta.
    U potpunosti istražiti ovaj neobični podzemni svijet imaju samo rijetki. Ono najvrjednije ostat će nevidljivo i nepoznato većini zauvijek.

    Upravo iz razloga što je ovo područje još uvijek neistraženo do kraja te se njegove prirodne značajke otkrivaju iz dana u dan, dolazimo do motiva zašto posjetiti ovaj posebni Nacionalni park.

    Najbolji način za upoznati Sjeverni Velebit je pješačenje jer jedino ćete tako uvidjeti istinsku i divlju ljepotu ovoga mjesta.
  • 9. PP Biokovo


    Za Biokovo kažu kako je to planina s korijenom u moru, a vrhom u munjama. Njezin najveći vrh je vrh Svetog Jure  s kojeg možete uživati u pogledu na otoke, more, planine, Zagoru i Italiju.

    Osim zavidne visine ima i mnoge dubine poput špilja i jama od kojih je većina stalno prekrivena ledom i snijegom koje se ne tope ni na najjačem suncu. 
    Vrijeme provedeno u Makarskoj otvara vam priliku za doživjeti vrhunski pogled, udahnuti planinski zrak i vidjeti razne biljne i životinjske vrsta Parka prirode Biokovo.

    Botanički vrt Kotišina nalazi se unutar Parka. Par staza vodi kroz vrt, a biljke su označene imenima svoje ,,porodice". 

    Biokovo je dom samo posebnim vrstama koje su se uspjele prilagoditi ogoljelim i krševitim područjima. Unatoč tome što planina isprva ostavlja dojam beživotnog i monotonog područja, ona je stanište brojnom životinjskom svijetu.

    Zabilježeno je 87 vrsta kornjača i preko 220 vrsta leptira. Poznati endemični leptir Biokova je Dalmatinski okaš.

    Još su tu brojni drugi endemi koje možemo naći u podzemnom svijetu. U jamama i špiljama živi otprilike 120 organizama, a čak polovica su endemi pa je iz tog razloga Park prirode Biokovo proglašen za jedan od centara endemizma u Republici Hrvatskoj.

    Područje Parka je poznato po zmijama, a od toga su neke i zaštićene - crvenkapica, bjelouška, kravosas i druge
    .

    Također, tu su još brojne rijetke i ugrožene ptice, te zaštićeni vukovi.

    Osim vrha svetog Jure, također popularna turistička destinacija je i vrh Vošac. S njega se mogu vidjeti mnogobrojni otoci i dio Makarske rivijere.
    Mnogi biciklisti i planinari su česti posjetitelji Biokova.
    Oko 50 000 turista godišnje posjeti ovaj park prirode zbog iznimnih prirodnih ljepota i ugodnog krajolika.
     
  • 10. PP Kopački Rit


    Za Kopački rit možemo reći da je „zemlja ptica“ s obzirom da je sklonište brojnim ptičjim sortama.  Oko 140 vrsta ptica svake godine se ugnijezdi u Kopačkom ritu. 

    Mnogi epiteti krase ovaj mistični park prirode.  Zašto mistični? 
    Mističan je iz razloga što ovo močvarno područje nikada nije istog izgleda. Sa svakim novim posjetom Kopačkom ritu, stječete novi dojam i sliku same prirode. Na njezin izgled uvelike utječe količina vode iz Dunava i intenzitet poplava. 
    Bioraznolikost ovog područja je velika baš kao i njegova povijest.
    Tamo se nalazi kompleks Dvoraca Tikveš koji je interesantan primjer ladanjske arhitekture. 
    Kopački rit je ujedno i najstariji park prirode u Hrvatskoj koji je utemeljen 1976. godine.
    Dva veća jezera u Parku su Sakadaš i Kopačko jezero. Veći dio Kopačkog rita prekriven je šumama bijele vrbe i hrasta lužnjaka koje je najcjenjenije drvo ovog područja.
    Specifičnost faune ovog Parka su vranci. Riječ je o pticama koje opstaju zahvaljujući velikom broju riba. Ta vrsta ptica dnevno može pojesti otprilike pola kilograma ribe.
    U ovom parku možete vidjeti i ugroženog orla štekavca čija su krila duga preko dva metra.
    U Kopačkom ritu vlada sklad, kako u ekosustavu, tako i općenito. Sklad i mir su dvije riječi kojima se najbolje opisuje ovo mjesto.
    Dakle, to je mjesto za odmaranje, opuštanje i rekreaciju gdje možete uživati u promatranju ptica. Kopački rit nudi brojne atrakcije, a na Vama je da izaberete ono što Vam se najviše sviđa. Možete uživati u vožnji vlakom kopnenim stazama ili pak izabrati plovidbu čamcem ili brodom. U ponudi je i veslanje u kanuu.  A ukoliko ste odlučili ovaj park prirode posjetiti u jesenskom razdoblju, to vam stvara mogućnost da u jutarnjim satima uživate u promatranju magle koja se podiže iznad močvarne ljepote.
     
  • 11. PP Lonjsko Polje


    Jedno od europskih najvećih očuvanih poplavnih područja je Lonjsko polje. 
    Ono zauzima prva mjesta na europskoj karti prirodnih specifičnosti. 
    Tamo stoka slobodno pase na velikim pašnjacima, a to je ujedno i jedno od zadnjih europskih područja koje je uspjelo sačuvati tradicijsko pašarenje. 

    Što je tradicijsko pašarenje?

    To je pašarenje kada više različitih vrsta životinja boravi na istom pašnjaku.

    One poplavljene pašnjake prekriva četverolisna raznorotka kojoj je Lonjsko polje jedini i posljednji siguran dom u cijeloj Europi.
    Sa svih ostalih područja je nestala zbog isušivanja močvara.

    Kako u Lonjskom polju ne manjka periodičnih poplava, to je pogodovalo stvaranju klasičnog, ali i onog neobičnog i po koječemu specifičnog biljnog i životinjskog svijeta. 

    Krave, svinje i konji izlaze na pašu čim nestane poplava, te borave tamo do prvog snježnog prekrivača.

    S ovog močvarnog područja potiču izvorne životinjske pasmine poput posavskog goniča, turopoljske svinje, hrvatskog posavca, hrvatskog hladnokrvnjaka i slavonsko-srijemsko podolsko govedo.

    Ovdje je život ljudi i prirode savršeno usklađen. Ljudi svoje domove nisu sagradili uništavajući prirodu. Kuće su izgrađene od hrastovine. Tradicijski primjer drvenog graditeljstva može se vidjeti u selu Krapje koje je povijesno građevinsko područje.

    Tu se nalazi i selo koje je poznato po rodama – selo Čigoč. Zaklada za europsku prirodnu baštinu EURONATUR  dodijelila je Čigoču status prvog sela roda u Europi.

  • 12. PP Medvednica


    Medvednica je planina koja najbolje odolijeva urbanim pritiscima okoline. 
    Na Medvednici vlada takva klima da omogućava doživljaje u razlikama sva četiri godišnja doba.

    Park prirode Medvednica se može podijeliti na planinske i nizinske predjele. Najviša točka planine, ali i Parka prirode je Sljeme. Biljni i životinjski svijet najbolje je istražiti za vrijeme toplijih mjeseci, dok su hladniji mjeseci kao stvoreni za snježne aktivnosti.

    Zime su veoma hladne s velikim brojem padalina, a ljeta su s ugodnom i svježom temperaturom idealna za bijeg od velikih vrućina.

    Šetnja po Parku je besplatna, plaća se jedino posjet rudniku Zrinski, špilji Veternici i Medvedgradu. Također možete sudjelovati u različitim edukativnim programima.

    1205 prekrasnih biljnih vrsta može se naći unutar parka, ponajviše stabala. 
    Strogo zaštićena biljna vrsta je tisa koja je pred izumiranjem u ostatku Europe dok na Medvednici možete vidjeti čitavu šumu tise. Najimpresivnija i tisuću godina stara tisa se nalazi u Krumpirištu.  

    Sve te šume staništa su mnogih životinja od malih glodavaca do velikih papkara.

    Čak 24 sorte šišmiša borave u špiljama koje je zabranjeno uznemirivati zbog statusa ugrožene vrste.


    Medvedgrad je srednjovjekovni grad iz 1254. godine
    koji definitivno ne smijete zaobići ako se odlučite za posjet ovom Parku prirode, baš kao i špilju Veternicu ukoliko želite uživati u speleološkim ljepotama.
  • 13. PP Papuk


    Prvi i jedini geopark Hrvatske je Papuk zbog  svojih geološki interesantnih formacija stijena. Tu su magmatske, sedimentne i metamorfne stijene stare više od 400 milijuna godina. Za Papuk se opravdano kaže da je najljepša planina Slavonije. 

    Na Papuku se nalazi prvi hrvatski geološki spomenik prirode Rupnica koji je nastao iz vulkana
    . Uređena je staza za obilazak tog lokaliteta, a prizor koji možete vidjeti ostavit će Vas bez teksta.

    Duge i nepregledne šume te flora bogata rijetkim vrstama poput malog kaćuna, panonske djeteline i orhideje muhine kokice čine ovo područje specifičnim i uistinu prekrasnim. 

    Vlažni travnjaci dom su ugroženom i strogo zaštićenom leptiru – močvarnom plavcu. Upravo priča o životu tog leptira razlog je dolaska mnogih istraživača na Papuk.

    Papuk je također bogat dinamičnim vodama, hladnim i kristalno bistrim potocima koji su stanište ugroženoj populaciji riječnog raka, žaba i kornjača.
    Iz ovog Parka prirode ne smijete nipošto otići bez da posjetite park-šumu Jankovac koja je ve?ć prije proglašenja ovog područja Parkom prirode bila zaštićen prirodni rezervat.
    Posjetiteljima su osobito zanimljive ruševine Ružica grada – velikog drevnog grada. Nitko nikada nije saznao identitet njegovog graditelja niti tko je i kako uspio na 374 metra visine dovući poprilično teške kamene blokove.

    Ono što ćete bez sumnje dobiti odlučite li se posjetiti Park prirode Papuk je prekrasno iskustvo otkrivanja ove slavonske planine jer je kompletno okruženje mirno i pitomo te je odličan izbor za svakog posjetitelja.
     
  • 14. PP Telaščica


    Uvala Telaščica najveća je i najbolje zaštićena prirodna luka Jadrana
    Park prirode Telaščica nudi brojne povijesne i prirodne ljepote te raznorazne aktivnosti poput ronjenja, ribolova, krstarenja, vožnje biciklom...

    Park prirode također nudi mogućnost ronjenja na nekoliko zanimljivih mjesta. Postoji čak mogućnost druženja s dupinima u akvatoriju parka, no za taj susret Vam se zaista treba posrećiti.

    U Jadranu živi tek 200 jedinki dobrog dupina tako da je pravo čudo što su ipak česti gosti ovog područja.

    Između otvorenog mora i zaljeva Telaščica nalazi se jezero Mir za koje se smatra da je nastalo kao posljedica zadnjeg ledenog doba.

    Strogo zaštićene i endemske biljke u Parku su dubrovačka zečina, bijela šupljika, izverugana gromotulja i buhač. Osim njih, tu je još 59 zakonom zaštićenih biljnih vrsta.
    Također, zaštićene su i neke životinjske vrste poput puževa i kornjaša.
    Ornitolozi, odnosno ljubitelji ptica, uživat će u promatranju ptičjih vrsta poput ćuka, škanjca i galeba klaukavaca.

    Park prirode Telaščica specifičan je po tome što njegove dvije strane potpuno „odudaraju“ jedna od druge. Na jednoj strani su ravne i mirne plaže, a s druge strmi i divlji klifovi.

    Podmorje Telaščice je pjeskovito i prekriveno livadama morske cvjetnice posidonije.

    Posjetitelji mogu uživati i odmarati na jednoj od 25 malih plaža.
    Oni kojima je primarni cilj i želja istraživanje endemskih biljnih i životinjskih vrsta, dolaskom na Telaščicu našli su svoje idealno mjesto.
     
  • 15. PP Velebit


    Jedna od najzanimljivijih krških cjelina u svijetu je definitivno Velebit. Područje je bogato kamenicama, škrapama, stijenama, pećinama i jamama.
    Travnjaci i šume pune raznolike žive prirode, primamljiv krški reljef, bogata flora te mnogi endemi samo su neki od razloga zašto posjetiti Park prirode Velebit.

    Dva najpoznatija endema iz biljnog svijeta su velebitska degenija i hrvatska sibireja.  Također, razne i brojne životinje naseljavaju ovo područje, a velik broj ih je ugrožen poput tetrijeba gluhana i dugonogog šišmiša.

    Bogata kulturna baština svjedoči dugogodišnjem naseljavanju i aktivnom životu na Velebitu poput povijesnih cesta i starih stočarskih koliba. Iz takvih primjera može se mnogo zaključiti o običajima, životu nekada te načinu prilagodbe na teške uvjete tog života. Kudin most, Starigrad Senjski i Terezijana tri su povijesne ceste pretvorene u edukativne staze koje su najidealniji način upoznavanja pravih vrijednosti Parka.

    Planinare je oduvijek privlačio Velebit zbog bogatstva krškog reljefa, zooloških i botaničkih rariteta, gotovo 1000 kilometara šumskih staza i pogleda na more.

    Također, u sklopu Parka ima označen uzdužni „Velebitski planinarski put“ i „Premužićeva staza“ koja je namijenjena za turistički obilazak i primjer je suhozidnog graditeljstva.

    Dragulj mora, odnosno uvala Zavratnica i Cerovačke špilje spadaju u jedne od hrvatskih najvrjednijih speleoloških objekata.

    Svjetlo dana zanimljivo je zamijeniti tamom koja se nalazi unutar Cerovačkih špilja i susresti se sa prekrasnim podzemnim pejzažima.
    Osim što je Velebit atraktivno mjesto za planinare, zbog raznih drugih atrakcija koje ima u ponudi, Park privlači i brojne posjetitelje koji Velebit biraju za izlete, biciklizam, sportski ribolov i rafting. Dakle, ovaj Park prirode nudi za svakoga po nešto.
  • 16. PP Vransko Jezero


    Između dva dalmatinska grada, Zadra i Šibenika, nalazi se „jezero s mediteranskom klimom“, odnosno Vransko jezero. 
    Budući da je to jedno od netaknutih i rijetkih prirodnih domova za ptice vodarice sa bogatom bioraznolikošću i izvorima pitke vode, 1999. godine proglašeno je Parkom prirode.

    PP Vransko jezero je nevjerojatan spoj vode i kopna i dom je različitim životinjama i biljkama. Prekriven šarenim cvijećem, mnogim raskošnim leptirima i kukcima, idealno je stanište za ptice tijekom cijele godine.
    U sklopu Parka, ljubitelji ptica mogu iz svog skrovišta promatrati ptičji život i gniježđenje. Ornitofauna ovog područja je zaista bogata.  Broji preko 256 vrsta ptica, a od toga čak 102 vrste se gnijezde upravo na području Parka prirode.

    Čaplja danguba i mali vranac dvije su ugrožene vrste ovog Parka.


    Također, za određene sorte ptica Vransko jezero je jedino gnjezdilište mediteranske Hrvatske. No, nije samo riječ o pticama iz naše zemlje. Brojne europske ugrožene vrste „biraju“ ovaj Park za svoje odmorište i hranilište. Zimi ih dođe više od 100 000.

    Osim ptica, veliku ulogu za vrijednost Parka imaju i brojne različite vrste riba u jezeru, naročito jegulja koja je zaštićena vrsta.

    Kao što je prethodno rečeno, klima ovog područja je mediteranska što pruža savršene temperature za opuštanje i odmor. 40 kilometara duga biciklistička staza omogućava biciklistima i šetačima ugodan boravak i promatranje ljepota prirode te uživanje u aromatskim mirisima divljih biljaka.

    U Parku će uživati i športski ribolovci, koji gotovo za vrijeme čitave godine imaju priliku za lov na jezeru. Ovaj fantastičan sklad prirode pružit će Vam mir i prekrasno iskustvo koje ćete dugo pamtiti.
     
  • 17. PP Učka


    Ukoliko ste planinar ili rekreativac, idealno mjesto za uživanje i rekreaciju je park prirode Učka

    Zahvaljujući morskoj blizini ovo područje ima ugodnu klimu i raznolik biljni i životinjski svijet. Zaštitni simbol Učke je kula koja se nalazi na vrhu Vojak, a pogled s te kule je čaroban. Pogled seže prema Rijeci, Istri, Kvarnerskim otocima ... Nešto što definitivno vrijedi doživjeti.

    Vjerovali ili ne, Učka je jedina lokacija na svijetu gdje možete vidjeti stenoendemski učkarski zvončić budući da on raste jedino u ovom Parku.
    Ukoliko vam se posreći, možete uživati u letu  surog orla ili bjeloglavog supa.
    Park broji oko 1300 različitih biljnih vrsta što je zaista ogroman broj  s obzirom na ne baš tako veliku površinu Parka.

    Iz tog razloga, prvi istraživači koji su došli posjetiti Učku bili su botaničari, a upravo su botaničari i dan danas česti posjetitelji ovog područja.
    Područje Parka velikim dijelom je prekriveno šumom.  Raskošne bukove šume i travnjaci stanište su brojnih životinja poput vuka, risa i medvjeda te najveće europske sove, sove ušare. Brojne su i ptice koje žive u ovom Parku, a one ugrožene su sivi sokol i suri orao

    Učka je bogata submediteranskim pitomim kestenom, poznatijim kao marun.

    Unutar samog kanjona nalazi se slap koji izvire na par mjesta, a do njega vodi šetnica „Slap“.  Prolazeći tom šetnicom možete vidjeti uređeno odmorište, hrastovu šumu i terasice na kojima se nekada obrađivala zemlja.

    Mnogo je različitih aktivnosti koje možete obavljati u ovom Parku počevši od biciklizma, penjanja, planinarenja te raznih utrka i natjecanja. U sklopu Parka nalaze se šetnice, staze za planinare i bicikliste, edukativne staze i veliki broj programa i radionica za one najmlađe uz stručne mentore.
  • 18. PP Žumberak Samoborsko Gorje


    Uz Vransko jezero, Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje spada u „najmlađe“ parkove prirode u Hrvatskoj.

    Park je savršen sklad ljepote prirode, bogate kulturne baštine, brojnih utvrda i tradicije.
    Specifičnost Parka je njegova geološka građa budući da je građen od stijena iz doba dalekog paleozoika
    Jedno od bogatstava ovog područja je voda, odnosno 337 izvora i 260 vodotoka te nekoliko slapova.

    Ono što daje poseban pejzaž Parku su raskošne šume i iznimno bogata flora i fauna.  Neke od rijetkih i zaštićenih biljaka dio su ovog Parka kao što su mekolisna veprina, hrvatski karanfil, europska orhideja, uskolisna perunika itd. 

    Unatoč tomu što su nabrojane biljke zakonom zaštićene, svejedno su ugrožene zbog pretjeranog branja. 
     
    Životinjski svijet je također bogat i čine ga brojne ptice, gušteri, šišmiši, zmije,  pjegavi i planinski daždevnjak.
    Žumberak-Samoborsko gorje ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta kamenog doba. To je jedan od dokaza da je ovo područje bilo naseljeno od davnih vremena.
    Posjetiteljima su posebno atraktivni ostaci srednjovjekovnih gradova Žumberka i Okića

    U sklopu Parka nalazi se eko-selo Žumberak gdje stanuje više vrsta domaćih životinja što je posjetiteljima iznimno zanimljivo.

    Također tu je i škola jahanja, te ponude za vožnju motorima, biciklima i terenskim vozilima.

    Etnološka zbirka Žumberka nalazi se u Etno muzeju, u naselju Sošice.

    „Željezničar“ je jedan od najpoznatijih hrvatskih planinarskih domova koji se nalazi unutar ovog Parka. Uz njega, tu je još i sedam drugih planinarskih domova.

    Planinarenje, šetnja, lov i ribolov samo su neke od aktivnosti u kojima možete uživati u ovom Parku prirode. Na području Parka nalaze se tri uređene biciklističke staze – Staza slapova, Staza šišmiša i Vilinska staza.
  • 19. PP Lastovsko otočje


    Ukoliko želite uživati u kristalno čistom moru, posebnoj krajobraznoj ljepoti, mnogim špiljama, raskošnim šumama te ljepotama obale i netaknute prirode, PP Lastovsko otočje je savršen izbor koji sve to nudi.
    Upravo zbog svih tih kvaliteta, otočje je proglašenom Parkom prirode 2006. godine.

    Park obuhvaća brojne hridi, otočiće i čak 44 otoka među kojima su najveći otok Lastovo i otok Sušac.

    S Huma, odnosno navišeg vrha Lastova možete uživati u pogledu koji će Vas ostaviti bez daha. Uz otok Mljet, Lastovo je najšumovitiji otok Hrvatske što ga također čini posebnim. 

    Brojne špilje karakteristične su za Lastovsko otočje, a jedna od značajnijih je špilja Medjedina u kojoj je nedavno živio „morski čovik“. Ne, nije riječ zaista o čovjeku, već o sredozemnoj medvjedici koju se često tako naziva.
    Ona je najrjeđi i najugroženiji tuljan na svijetu. 
    Iako rijetko, nije nemoguće sresti ga u akvatoriju Parka.

    Mnogo sunčevih zraka i vlage noću pogodovali su razvoju više od 800 biljnih sorti, a od toga je njih 20 endemskih. Svojom iznimnom ljepotom se najviše ističu orhideje, čak 20 različitih vrsta.

    Podmorje ovog prekrasnog Parka bogato je mekušcima, rakovima, spužvama, a u lastovskom moru ima preko 150  vrsta riba  od kojih je najcjenjeniji jastog.

    Atrakcija turistima je jedna posebna priča o dimnjacima, tzv. fumarima. 
    Naime, svaki fumar je drugačiji i ne postoje dva identična fumara. 
    Zašto je svaki različit?
    Smatra se kako su nekada građani na taj način isticali imovinske razlike, odnosno veći i raskošniji „fumar“ govorio je o većoj  imućnosti neke otočke obitelji.

    Park nudi svojim posjetiteljima mogućnost izleta brodom na susjedne otoke Palagružu, Saplun i Mljet te mogućnost obilaska Parka plovidbom.

    Svakako nemojte otići iz Parka bez da kušate tradicionalna jela poput srdela na ražnju, janjetine ispod peke i pršuta.
    Naravno, na kraju sve to „zalijte“ gutljajima jednog od najkvalitetnijeg hrvatskog vina poput plavca malog.

    Svi ljubitelji mora, sunca, plaža, raskošnog biljnog i životinjskog svijeta, šetnje, plovidbe, te kvalitetne hrane i vina, posjetite Lastovsko otočje i omogućite sebi priliku da uživate u netaknutim dijelovima prirode koje će Vas, malo je reći, oduševiti.



    SLIJEDEĆI KORAK...

    Koji od ovih 19 zelenih bisera ćete prvo posjetiti?
    Slapove Krke, Plitvička Jezera, Kornate ili idete na planinarenje na Učku? 

    Odlučili ste se za izlet do jednog od Nacionalnih Parkova ili parkova prirode Hrvatske ili sve već bili i želite podijeliti Vaša iskustva i doživljaje? 

    U svakom slučaju, javite nam sada ostavljajući komentar.
Anna Tours

Komentari


  • Jasmina Zupanc

    Nacionalni parkovi važan su dio svake zemlje. Ljudi sve više traže kontakt s prirodom, što često mogu učiniti samo na izletima s obitelji. Sve češće tvrtke uzimaju i zaposlenike na višednevna putovanja, gdje također provode zabavne i profesionalne programe team buildinga. https://trnulja.com/team-building-program-elektricna-kocija/


  • Ivan

    Poštovana gospođo Zupanc! Hvala Vam na izvrsnom komentaru. Istina, nacionalni parkovi su jako važan dio svake zemlje. Imamo sreću da u Hrvatskoj imamo tako lijepu prirodu i velliki broj predivnih nacionalnih parkova i parkova prirode. Lijep pozdrav s otoka Krka, Ivan

Napišite komentar

Vaše ime
Email
Tekst komentara


Facebook Twitter Share now